Gestalttherapie
Met gestalttherapie onderzoek je het proces van het ervaren van een behoefte tot de bevrediging daarvan en de onderbrekingen in dat proces. De nadruk ligt op voelen en ervaren in plaats van 'praten over'.
Je onderzoekt met welke gedachten- en gedragspatronen je ervoor zorgt dat je je behoeftes niet vervult, dat zaken of situaties onaf blijven en energie blijven kosten. Daarnaast experimenteer je met nieuwe oplossingen en mogelijkheden en ga je ervaren dat het ook anders kan. Meestal werken de gestaltsessies meteen vanaf het begin al door in je dagelijkse leven.
Gestalt gaat uit van het gezonde deel van de mens, daar wordt mee gewerkt. Er wordt niet gewerkt met diagnoses of etiketten. Het zelfhelend vermogen wordt hersteld, je krijgt handvatten om anders met je problemen om te gaan.
Gestalt gaat over "ik en u" "hier en nu".
Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die ervarings- en lichaamsgericht is. De grondlegger hiervan is Frederick Perls (1893-1970), een Duitse psychiater en psychoanalyticus.
Er is geen vaststaand programma, ik werk met wat op dat moment op de voorgrond is. Er wordt niet gegraven in het verleden, wél komen gebeurtenissen uit verleden regelmatig spontaan op de voorgrond.
Vanuit de gestalt-visie heb je op dit moment niet zozeer last van wat in het verleden gebeurd is maar van de patronen die je je zelf toen hebt moeten aanleren. Dit was nieuw voor mij en ik vond het heel goed nieuws. De situatie is geweest en onveranderbaar maar de patronen die je toen aangeleerd hebt en die je nu nog steeds herhaalt, díe kunnen wél veranderen.
Gestalt gaat over jou en je omgeving. Gestalt is geen therapie waarbij je alles in je zelf leert vinden, uitgangspunt is dat je altijd in wisselwerking bent met je omgeving. Om een behoefte te vervullen is altijd iets uit de omgeving nodig, dat kan iets lichamelijks, iets psychisch of iets spiritueels zijn. Tijdens het gestaltwerk onderzoek je de verstoringen in de wisselwerking met je omgeving. Er wordt daarbij gewerkt met wat er hier en nu speelt in je leven.
Het doel is om een vrijer mens te worden, meer je zelf, meer wie je in wezen bent,
om keuze mogelijkheden te krijgen, in plaats van te handelen vanuit je vaste patronen.
Aanleiding om gestalt te gaan doen kan zijn:
Voorbeeld van een onderzoek naar (onverklaarbare) lichamelijke klachten.
Emoties die onbewust gehouden worden, kunnen behalve voor vermoeidheid ook voor veel lichamelijke klachten zorgen. Vanuit de gestalt-theorie kunnen lichamelijke veroorzaakt worden door retroflectie: terughouden met spierspanning. Of door introjectie: iets inslikken zonder het eigen te maken.
- Voorbeeld: je rechter schouder zit helemaal vast, fysiotherapie helpt even maar de pijn komt steeds terug. Je hebt een puberdochter in huis die over al je grenzen heen gaat en je weet er eigenlijk niet goed raad mee. De schouder die vast zit zou een teken kunnen zijn dat je zo boos bent dat je regelmatig een klap zou willen uitdelen maar natuurlijk doe je dit niet. En dat is maar goed ook! De energie daarvoor wordt echter wél aangemaakt, deze wordt in je schouder teruggehouden met spierspanning. Als iemand tijdens het gestaltwerk dieper contact maakt met de pijn in zijn of haar schouder en gaat ervaren dat het teruggehouden woede is én deze op een gezonde manier leert uiten, dan verdwijnt de pijn in de schouder vrijwel onmiddellijk. De schouder wordt zo een signaal voor teruggehouden woede, een teken dat er iets nodig is.
Ik besef dat dit bijna niet te geloven is tot je het zelf ervaren hebt.
Retroflectie is niet alleen een kenmerk van woede, het kan bijvoorbeeld ook verdriet of angst zijn wat met spierspanning tegengehouden wordt. - Voorbeeld: Iemand heeft regelmatig last van misselijkheid en wijt dat aan wat hij eet maar krijgt er niet echt de vinger achter. Tijdens een gestaltsessie komt de misselijkheid op, dit gebeurt terwijl ik iets over de theorie vertel. Ik geef aan dat dit een mooi voorbeeld is van introjectie. Ik was hem iets aan het te vertellen wat hij niet voor waar aan kon nemen, maar dat gaf hij niet terug. Wél geeft hij aan dat hij een beetje misselijk wordt en waarschijnlijk iets verkeerds gegeten heeft.
Onderzoek leert dat hij het onzin vindt wat ik vertel, hij wordt steeds levendiger en vitaler als hij daarvoor gaat staan én de misselijkheid is helemaal weg!